papagem2000@yahoo.gr
E-mail
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
697761686
Τηλέφωνο

Παρεμβάσεις - Δράσεις

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, Κώστας Τατούλης, εξηγεί τους λόγους της υποψηφιότητάς του.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αν και οι καταβολές του δεν είναι από το Ηράκλειο, έζησε την πόλη από νεαρή ηλικία, εργάστηκε, αναμίχθηκε με τα πολιτιστικά δρώμενα και αγάπησε κάθε γειτονιά της. Όταν του έγινε η πρόταση να συμεμτάσχει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Ηράκλειο – Μαζί», απάντησε σχεδόν αμέσως θετικά, αναγνωρίζοντας ως στοιχείο της απόφασής του την προσωπικότητα του επικεφαλής, Γιώργου παπαδημητρίου, στον οποίο εκφράζει την εμπιστοσύνη του για την επόμενη μέρα της διοίκησης στον Δήμο. Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου,  Κώστας Τατούλης, εξηγεί τους λόγους της υποψηφιότητάς του

 

Η προσωπική διαδρομή

 «Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στη Ν. Ιωνία. Πήγα Λύκειο στο πρώην Πολυκλαδικό Ν. Φιλαδέλφειας. Εκεί βρέθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου με πάρα πολλούς Ηρακλειώτες. Από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Ο καφές , οι φίλοι, οι συναναστροφές, τα φλερτ, ο κοινωνικός κύκλος. Η επαγγελματική επαφή και κοινωνική δράση, που παραμένει μέχρι και σήμερα αναλλοίωτη, ξεκίνησε το 2000 όταν ήρθα ως ασκούμενος δημοσιογράφος στον Επικοινωνία FM, με τον οποίο διατηρούσα επαγγελματική συνεργασία από το 2003 μέχρι και το 2014 οπότε διακόπηκε η συνεργασία λόγω καταγγελίας της σύμβασής μου και απόλυσης από την σημερινή δημοτική Αρχή.  Το Ηράκλειο είναι μια πόλη που συγκεντρώνει ανθρώπους του πνεύματος, των τεχνών, των γραμμάτων. Είναι ένα πολυπολιτισμικό κοινωνικό μωσαϊκό με πλουραλισμό σε ιδέες, πολιτικό πολιτισμό και πάρα πολύ σοβαρή πολιτιστική κληρονομιά. Η ανάμιξή μου με το Ηράκλειο δεν τελειώνει στον Επικοινωνία, αφού  έχω μια συνεπή παρουσία στον τοπικό/ περιφερειακό και ημερήσιο Τύπο», αναφέρει κάνοντας μια πρώτη παρουσίαση της προσωπικής του διαδρομής και συνεχίζει:

 «Παράλληλα, είμαι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής. Από την πλευρά της μητέρας μου αντλώ την καταγωγή μου από την Λάρυμνα. Ήταν μια προσπάθεια που ήρθε ως φυσική συνέχεια της δουλειάς μου. Από το 2004 οικειοθελώς και χωρίς χρήματα πάντα κάλυπτα τις εκδηλώσεις του Συλλόγου που εδρεύει στο Ηράκλειο από το 1954. Το 2013 ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Κουτσούκος, αποφάσισε να αποσυρθεί και να αφήσει τις τύχες του σε νέο αίμα. Αποδέχθηκα σχεδόν αυτόματα την πρόσκληση του επιστήθιου φίλου, ιστορικού-φιλόλογου, Βαγγέλη Νικολάου, που με κάλεσε να μπω στο ΔΣ και να κάνουμε ωραία πράγματα με γνώμονα τις κοινές ιστορικές μας ρίζες και τις πατρίδες μας. Και αυτό και κάναμε. Δεν ζητήσαμε ποτέ χρήματα από τον οικείο ΟΤΑ γιατί σεβαστήκαμε ότι το 2013 ο Δήμος ήταν σε μια οικονομική δυσπραγία. Βασιστήκαμε σε ίδια έσοδα και έξοδα για να μπορέσουμε να κάνουμε παραγωγή πολιτισμού στο Ηράκλειο. Έχουμε κάνει πάρα πολλές δράσεις και συμμετέχουμε σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Δήμο Ηρακλείου. Έχουμε πάρει απόφαση ότι δεν αρνούμαστε την συνεργασία μας και το να μιλάμε με κάθε δημοτική Αρχή, από όπου κι αν προέρχεται».

 

 Η πρόταση για την υποψηφιότητα

 

Στη συνέχεια, παρουσιάζει τις πτυχές της προσωπικής του σχέσης με τον επικεφαλής της παράταξης, Γιώργο Παπαδημητρίου.

 «Μέχρι και το 2014 που είχα σχέση εργασιακή με τον οικείο ΟΤΑ δεν μπορούσα να είμαι σε κανένα ψηφοδέλτιο. Δεν είχα καμία συζήτηση για να είμαι ειλικρινής. Όλοι ήξεραν ότι υπήρχε το ασυμβίβαστο οπότε δεν είχαν γίνει συζητήσεις. Είχαν γίνει όμως επαφές με αρκετούς από τους πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής στο Ηράκλειο για να τους συνδράμω επαγγελματικά. Τα πάντα θέλουν το πλήρωμα του χρόνου και τη σωστή προσέγγιση. Τον Γ. Παπαδημητρίου τον γνωρίζω προσωπικά από το 25ο έτος της ηλικίας μας. Είχαμε την πρώτη κοινή στενή επαφή από τους κύκλους της ΟΝΝΕΔ. Ο κύριος λόγος που είμαι στο ψηφοδέλτιο είναι ότι ο Γ. Παπαδημητρίου ως εργαζόμενο, πρώην πρόεδρο των εργαζομένων ση ραδιοφωνία σε μια κατά γενική ομολογία δύσκολη περίοδο για το Ηράκλειο (2006-2010), με στήριζε πολυδιάστατα σε προσωπικό επίπεδο. Έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι με ενέργειές του δεν πήγαν λάθος οι εξελίξεις στο δημοτικό ραδιόφωνο εκείνη την περίοδο».

Και κάπως έτσι, ήρθε και η πρόταση από τον Γιώργο Παπαδημητρίου, την οποία και αποδέχθηκε.

«Εκεί αρχίσαμε να αποκτούμε και πιο προσωπική σχέση και είπα το “ναι” για έναν μόνο λόγο. Στα χρόνια της επαγγελματικής μου ερήμωσης και περιπέτειας, όταν τα φώτα είναι σβηστά και δεν είσαι στο προσκήνιο και δεν έχουν την ανάγκη σου οι πολλοί, ο Γ. Παπαδημητρίου πάρα πολύ ευγενικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα με έψαχνε χωρίς εγώ να του το ζητήσω. Μου έδειξε και την ανθρώπινη πλευρά του σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για μένα. Και έτσι δεν χρειάστηκε να σκεφτώ πάρα πολύ».

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος προσέγγισής του.

«Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να διεκδικήσει τη δημαρχία, μου ανέθεσε τον ιδιαίτερα ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα του Υπεύθυνου Γραφείου Τύπου, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του συνδυασμού. Και στην πορεία, σε μια συζήτηση ενδόμυχη και εντελώς ειλικρινή, με πάρα πολλή ευγένεια μου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαι στο ψηφοδέλτιο. Αφού συζήτησα με την οικογένειά μου και στάθμισα τους δικός μου παράγοντες, αφού η ανάμιξη με την ενεργό πολιτική δεν είναι μια απόφαση που θα μπορούσα να πάρω ελαφρά τη καρδία, απάντησα θετικά», αναφέρει, ενώ αναλύει και τις αρετές του επικεφαλής της παράταξης, καθώς και τα πλεονεκτήματά του για την εγγύηση μιας καλύτερης προοπτικής για τον Δήμο.

 Η ενεργοποίηση μιας γενιάς

 

«Ο Γ. Παπαδημητρίου είναι συνομήλικος μου, άνθρωπος της γενιάς μας, έχει δεδομένη εμπειρία, κάνει καθαρές δουλειές μέχρι τώρα στην πορεία του άρα είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να εκφράσει τη γενιά μας αυτοδιοικητικά. Και γι’ αυτό είμαι εκεί. Η γενιά μας είναι όχι απλώς μορφωμένη, αλλά επαρκέστατα εξειδικευμένη, με πόρους και θυσίες που δαπανήθηκαν εδώ και πρέπει να δραστηριοποιηθούν εδώ. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς να βλέπουμε τις εξελίξεις από απόσταση και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτές. Γι’ αυτό και είμαι στο ψηφοδέλτιο. Συν το ότι με έχει πείσει ότι έχει ένα μυαλό χωρίς στεγανά. Σε συνθήκες απλής αναλογικής, μιας πρωτόγνωρης δηλαδή διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, ο επόμενος δήμαρχος δεν πρέπει να έχει στεγανά στο μυαλό του. Πρέπει να έχει την ψυχραιμία να συνεργαστεί, να είναι συναινετικός εκεί που πρέπει και να ανακατέψει την τράπουλα. Ο Γιώργος μπορεί αυτό να το κάνει καλύτερα από τον καθένα».

 Από όλα τα παραπάνω, όπως είναι αναμενόμενο, προκύπτει και η εν γένει αισιοδοξία του ότι ο επικεφαλής της παράταξης έχει  αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει το Δήμο.

 «Το πίστευα από την αρχή. Μπορείς να είναι αισθητήριο, μπορεί ότι ο χώρος της ΝΔ για πρώτη φορά από το 2006 έκανε την επιλογή να παρέχει επίσημη στήριξη σε έναν νέο άνθρωπο με καθαρό παρελθόν, ίσως επειδή πρέπει η γενιά μας να βγει μπροστά και να μάθουμε να συνομιλούμε για τα απλά και βασικά και να έρθουμε ξανά στο «εμείς». Για όλα αυτά θεωρώ ότι ο Γ. Παπαδημητρίου έχει πάρα πολύ σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει τον Δήμο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και γι’ αυτό πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής.

 

Η εκλογή, οι δεσμεύσεις και οι θέσεις ευθύνης

 Τι, ωστόσο, θα μπορέσει να προσφέρει ο ίδιος στο Ηράκλειο αν καταφέρει να βρεθεί στη θέση του δημοτικού συμβούλου.

 «Αυτό που θα ήθελα να κάνω, αν οι δημότες μου κάνουν την τιμή να είμαι στις εκλόγιμες θέσεις, είναι όπως κοιτούσα τους δημότες όλα αυτά τα χρόνια στη διαδρομή μου ως δημοσιογράφος και συνομιλούσα απευθείας μαζί τους, χωρίς μεσάζοντες, με ειλικρίνεια, το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και αύριο αν εκλεγώ. Πάντα πίστευα ότι το Ηράκλειο έχει ανάγκη από άτομα που μπορεί να μιλήσει, να αγκαλιάσει και να εμπιστευτεί. Πιστεύω ότι με την ίδια ειλικρίνεια θα συνεχίσω να πράττω όπως έπραττα όλα αυτά τα χρόνια ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος. Νομίζω ότι η παρουσία μου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της απλής αναλογικής θα βοηθήσει ώστε να μπορούμε να συζητάμε τα πράγματα που χρονίζουν στο Ηράκλειο  καθαρά, ψύχραιμα, με ξεκάθαρη ματιά και με ειλικρίνεια απέναντι στον δημότη».

 Ταυτόχρονα, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει όποια θέση ευθύνης του ανατεθεί, ενώ αναφέρει και τους τομείς που θα ήθελε περισσότερο να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του.

 «Δεν έχω μπει στη διαδικασία να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για να εξυπηρετήσω μια λογική “τόσα έφερα, τόσα θέλω να πάρω”. Αν ο Γ. Παπαδημητρίου ως επικεφαλής επιλέξει ότι θέλει να αναλάβω έναν τομέα και να με εμπιστευτεί, είμαι έτοιμος να το κάνω. Θα με ενδιέφερε η ενεργή ενασχόληση με τον Πολιτισμό με δεδομένο ότι έχω την προϋπηρεσία και έχω καταφέρει να έχω μια όσμωση με τους ανθρώπους που συναποτελούν το κοινωνικό ψηφιδωτό στο Ηράκλειο που ασχολούνται με τον Πολιτισμό. Θεωρώ ότι είναι μια έννοια συλλογική, που το Ηράκλειο έχει στο DNA του και είναι ένα πεδίο λαμπρό που μπορείς να καλλιεργήσεις σχέσεις και να προάγεις υλοποιήσιμες, εφαρμόσιμες ιδέες, χωρίς να χρειάζονται πολλά χρήματα».

Όσο για το πλάνο του συνδυασμού για την δημοτική ραδιοφωνία, δεν κρύβει την μεγάλη του αγάπη για το Μέσο. «Το ραδιόφωνο θα πάει σε μοντέλο συνδιοίκησης, όχι επειδή το επιτάσσει η απλή αναλογική, αλλά γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Έχουμε μια επιχείρηση αδειοδοτημένη, περιουσία των δημοτών που λειτουργεί 30 χρόνια, τη συντηρούν οι δημότες και πρέπει να βρούμε τη μέγιστη δυνατή λύση. Εμείς ήδη ως συνδυασμός εργαζόμαστε βλέπουμε τις διατάξεις του Ν.4257/14 που επέτρεπε την μεταφορά, αλά κυρίως μελετούμε διεξοδικά το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 19 Μαρτίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει κάποιες ευεργετικές διατάξεις για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει και θα δώσουμε την οποιαδήποτε μάχη με τα νομικά όπλα που διαθέτουμε για να το πετύχουμε. Δεν θα πάμε σε απολύσεις, τις έκανε ο κ. Μπάμπαλος. Επιθυμία του Γ. Παπαδημητρίου είναι να συνομιλήσει και με όσους απολύθηκαν και, αν υπάρχει νομική δυνατότητα που να μας επιτρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο, να επανεξετάσουμε και αυτές τις συνεργασίες.  Επίσης,  θα πρέπει να βρούμε μια κοινή γλώσσα για να επιστρέψει ο Επικοινωνία FM στις ρίζες του, που είναι γνωστός για την ιστορία του ως εναλλακτικό ραδιόφωνο. Να γίνει και πιο ελκυστικός στον ακροατή έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει η δυνατότητα να συσταθεί και ένα διαφημιστικό τμήμα στον σταθμό, για να έρθουν κάποια έσοδα».

 

Προβλήματα και ευκαιρίες απλής αναλογικής

 Ο έμπειρος σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμβουλος, εξέφρασε και την θέση του για την νέα μορφή του εκλογικού συστήματα, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, αλλά και ορισμένες θετικές πτυχές που ίσως αποδειχθούν μια καλή ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα σε τοπικό επίπεδο.

 «Η προσωπική μου γνώμη, έχοντας ψηλαφίσει κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι έρχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύει. Μιλάμε μόνο για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και όχι για βαθειά μεταρρύθμιση που είχε ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που είναι εναντίον στην αναλογικότερη εκπροσώπηση, αλλά νομίζω ότι είναι αναγκαίο να γίνουν τέτοιες διορθώσεις που, αν ένας δημοτικός συνδυασμός εκλεγεί δημοκρατικά και πάρει εντολή διοίκησης του Δήμου, να μπορεί να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει συνεργασία για κάποια καίρια ζητήματα. Πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε τα γνωστά φαινόμενα δοσοληψιών. Τουλάχιστον στο Ηράκλειο, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουμε έναν πολιτικό πολιτισμό. Κρατάμε ένα επίπεδο, ανεξάρτητα το από πού προέρχεται ο καθένας και τι πρεσβεύει..

 Για έναν άνθρωπο, ωστόσο, με το δικό μου προφίλ, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να συνεργαστούμε είτε μας το επιβάλει ο νόμος είτε όχι. Αν δεν συνεργαστούμε στα βασικά, θα βλέπουμε το δέντρο και θα χάσουμε το δάσος. Είναι ένα ακόμα κέρδος ότι είμαι σε αυτό τον συνδυασμό. Χρειάζεται ο επόμενος δήμαρχος να έχει τα χαρακτηριστικά του Γ. Παπαδημητρίου. Να συνομιλεί με όλους τους δημότες να τους ακούει, να είναι καλός ακροατής και να μπορεί να βρίσκει λύσεις σε βασικά ζητήματα που ταλανίζουν το Ηράκλειο ακριβώς γιατί δεν είχαμε μάθει να συνεργαζόμαστε μέχρι σήμερα. Είναι η ώρα να μάθουμε..

 

Η εικόνα ενός ανθρώπου που δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα του, είναι αυτό που, όπως παραδέχεται, θα ήθελε να γράψει η ιστορία για τη δική του παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο.

 

«Θα παλέψω να παραμείνω ο εαυτός μου. Οι δημότες με ξέρουν από νεαρό, με το μικρό μου όνομα. Η επαφή με τον κόσμο είναι κάτι αναντικατάστατο, πολύ όμορφο και θα εξακολουθήσω να παλεύω για να τους κοιτώ στα μάτια και να μεταφέρω τα προβλήματα τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον μου δώσουν την άδεια να τους εκπροσωπήσω μέσα από τον συνδυασμό «Ηράκλειο – Μαζί».


 

hrakleio-mazi-logo.png
© Copyright 2023 George Papadimitriou. All Rights Reserved. Developed by Logicsoft.

Search